Back to All Events

Zrušeno - Koncert – Lucie Špičková (CZ) a Joel Frederiksen (DE)

Lucie Spickova.jpg
Joel Frederiksen_with Lute color_Photo-ThomasZwillinger.jpg

Winternitzova vila uvádí unikátní zahraniční koncert mezzosopranistky Lucie Špičkové a basisty (basso profundo) a loutnisty Joel Frederiksena. V unikátní prostředí Winternitzovy vily od Adolfa Loose uvidíte jejich první vystoupení na území České republiky.

Nechte se vtáhnout do atmosféry romantické tudorovské Anglie a renesanční Itálie písněmi a zhudebněnými básněmi tehdejších skladatelů a básníků. Ojedinělý hudební zážitek s prvky romantismu, tak jak si je vychutnávali posluchači přímo na medicejském dvoře. 

Po skončení koncertu je možné zakoupit skleničku vína a v duchu prvorepublikových salonu zůstat ve společnosti umělců a pohovořit s nimi, třeba o hudbě…

 

Lucie Špičková

Mezzosopranistka Lucie Špičková se narodila v Praze v česko-anglické rodině. Po roce 1989 vystudovala hru na klarinet a klavír na Purcell School of Music v Londýně a zpěv na Royal Academy of Music v Londýně. Studium absolvovala v létě 2008 s vyznamenáním a nejvyšším oceněním Akademie Dip RAM a nyní se věnuje pěvecké kariéře zejména ve Velké Británi a v dalších evropských zemích. Od léta 2017 bydlí s manželem a dvěma dětmi v Mnichově. 

V letech 2011–2014 vystupovala pravidelně na scéně Glyndebournské Opery ve Velké Británii, kde její role zahrnuly Lapáka (Liška Bystrouška), Madame Larina (Eugene Onegin) a Adelige Weise (Der Rosenkavalier). Její další operní role zahrnují Carmen (Carmen), Cherubína (Le Nozze di Figaro) pod taktovkou Sira Colina Daviese (vysíláno v anglickém rozhlasu na BBC 3), Hexe (Hansel und Gretel)Bianca (The Rape of Lucretia), Venus (Venus and Adonis), Laura (Iolanta), Ino (Semele) a Eternita (La Calisto). 

Jako sólistka vystoupila v mnoha prestižních evropských sálech, například: Wigmore Hall, Albert Hall, Queen Elizabeth Hall, St. Martin in the Fields a St. James Piccadilly v Londýněv pražském Rudolfinu, v Senátu České Republiky a v Národním Muzeu v Mnichově.  

www.luciespickova.com

 

Joel Frederiksen

Basista a loutnista Joel Frederiksen žije v Mnichově v Německu. Pravidelně vystupuje s renomovanými představiteli ranné hudby, včetně Dame Emmy Kirkby, Jordi Savall nebo Paula O'Dette a s předními soubory, jako je barokní orchestr Freiburger, Ensemble Gilles Binchois a Huelgas Ensemble. Joel studoval hlas a loutnu v New Yorku a Michiganu, kde získal magisterský titul. Jeho unikátně zbarvený basso profundo hlas a promyšlené interpretace mu vynesly celosvětové uznání.

Joel Frederiksen se po mnoho let intenzivně věnoval své specialitě, doprovodné loutnové písni. Poté, co se přestěhoval do Německa, založil Ensemble Phoenix Munich a v roce 2003 vydal nahrávku Orpheus, I am.  V roce 2007 byl založen v Bavorském národním muzeu v Mnichově cyklus staré hudby „Mezi Marsem a Venuší“. Během čtyř koncertů sezóny prozkoumali anglický, italský, francouzský a německý repertoár z období renesance a baroka. Exkurze do nejstarší hudby domovské země Frederiksena, USA, vyústily ve vysoce ceněné CD harmonie mundi vydané v roce 2011, Rose of Sharon (Billboard Top Ten, Amazon Bestseller).

Debutové CD Ensemble Phoenix Munich pro harmonii mundi France, The Elfin Knight, vyšlo v srpnu 2007 se skvělým ohlasem a v roce 2018 bylo znovu vydáno na jejich „zlatém“ seznamu.  

V roce 2008 získal v mnichovských večerních novinách (Abendzeitung) titul „Klasický hudebník roku“. V listopadu 2008 získal cenu za druhé vydání u harmonie mundi, O felice morire. Francouzští kritici udělili Joel Frederiksenovi Orphée d’or v roce 2011 za zpěv na CD se britskou sopranistkou, Dame Emma Kirkby. Byl několikrát vyznamenán svou alma mater, Oakland University v Michiganu (MA Early Music), v poslední době získal cenu Distinguished Alumni Award.

Frederiksen se nadále objevuje jako hostující umělec po celé Evropě a USA a má exkluzivní smlouvu se společností SONY.

www.joelfrederiksen.com                                               

www.ensemble-phoenix.com

 

Program – Come sweet love

The peaceful western wind                                                          Thomas Campion (1567-1620)

Breake now my hearte and dye                                                   Thomas Campion (1567-1620)

Faire, if you expect admiring                                                        Thomas Campion (1567-1620)

Orpheus, I am                                                                                 Robert Johnson (1580-1633)

Adieu, fond love                                                                              Robert Johnson (1580-1633)

Come Again                                                                                       John Dowland (1563-1626)

Come away, come sweet love                                                           John Dowland (1563-1626)

Flow my tears                                                                                    John Dowland (1563-1626)

Fine knacks for ladies                                                                        John Dowland (1563-1626)

Now o now I needs must part                                                           John Dowland (1563-1626)

 

-------- Pause --------

 

Amor ch’attendi                                                                                Giulio Caccini (c1545-1618)

Amarilli mia bella                                                                              Giulio Caccini (c1545-1618)

Al fonte, al prato                                                                               Giulio Caccini (c1545-1618)

Chi mi confort'ahimé?                                                                      Giulio Caccini (c1545-1618)

S'io menvó                                                                                  Francesca Caccini (1587-c1640)

Aria di sarabanda in varie partite                                           Alessandro Piccinini (1566-c1638)

Ego dormio                                                                               Claudio Monteverdi (1567-1643)

Lamento D'Arianna                                                                  Claudio Monteverdi (1567-1643)

Armilla ingrata                                                                             Andrea Falconieri (1585-1656)

Superbo te ne vai legno fugace                                                         Stefano Landi (1587-1639)

Encore: 

For love ev’ry creature                                                                                                       Purcell

Alma mia