Back to All Events

RETROVÝLET ZA HEINRICHEM KULKOU

POJEĎTE S NÁMI DO NEPŘÍSTUPNÉ KANTOROVY VILY OD LOOSOVA NEJVÝZNAMNĚJŠÍHO ŽÁKA, DO FUNKCIONALISTICKÉ RADNICE A SECESNÍHO KOSTELA.

Věděli jste, že Heinrich Kulka byl významným spolupracovníkem Adolfa Loose? O jeho vile v Jablonci nad Nisou sice ví málokdo, vy ale budete mít šanci prohlédnout si její interiéry. Prozkoumáme důmyslný raumplan, vestavěné nábytky a zahradu a pak se vydáme vstříc funkcionalistické radnici od architekta Karla Wintera s velkorysými jednacími sály a věží s výhledem na celé město.

Po prohlídkách nabereme síly na společném obědě, který je zahrnutý v ceně zájezdu, a po odpolední kávě nemineme ani další zajímavé stavby. Unikátem nakonec bude prostor secesního kostela Povýšení svatého Kříže s obnoveným interiérem, který u nás nemá obdoby.

Doporučujeme vám oblečení v duchu 30. let, lépe si tak dokážete vychutnat celou atmosféru zájezdu ,,do minulosti‘‘. :-)

Rezervační formulář najdete níže nebo pište na matej.sladky@gmail.com.


ČASOVÝ HARMONOGRAM

8:30 odjezd z Prahy
10:00 návštěva Kantorovy vily
11:45 návštěva prvorepublikové budovy magistrátu
13:30 společný oběd (zahrnutý v ceně) v restauraci Zlatý lev
14:00-15:30 čas na kávu 
15:30-16:00 přesun k secesnímu kostelu
16:00 návštěva secesního kostela
17:00 odjezd do Prahy
19:00 předpokládaný návrat

Změna odpoledního programu či časového harmonogramu vyhrazena.

 Rezervace zájezdu na matej.sladky@gmail.com


KANTOROVA VILA

Kantorova vila byla postavena v roce 1934 Heinrichem Kulkou, společníkem Adolfa Loose, který v minulosti například vedl Loosovu projekční kancelář v Paříži. Ještě před Loosovou smrtí se Heinrich Kulka významným způsobem podílel například na stavbě Semlerovy residence v Plzni. Jablonecká vila ještě nápadně připomíná svým tvaroslovím Loosovy stavby. Za jednoduchou fasádou se otevírá raumplan, který se nejvíc uplatňuje v hlavním obytném prostoru, rozčleněném do několika výškových úrovní. V interiéru se dodnes nacházejí dřevěné vestavěné skříně, mramorové obklady, původní okna a částečně také osvětlení. Vila byla koncipována pro rodinu jabloneckého lékaře. V průběhu let, kdy o své původní majitele přišla, prošla částečnou přestavbou a byla rozčleněna na celkem tři byty, z nichž jeden je dodnes využíván. V současné době se vila nachází v majetku města Jablonec nad Nisou a je veřejnosti běžně nepřístupná. Interiér je prozatím ve stavu před rekonstrukcí.

MAGISTRÁT MĚSTA JABLONEC NAD NISOU

Na počátku 30. let minulého století vznikl na základě návrhu architekta Karla Wintera objekt Nové radnice města Jablonec nad Nisou, který je dodnes v mnohém unikátní. Radnice totiž vznikla jako multifunkční objekt, který v sobě skrýval obchodní prostory, kinosál, velkorysou prvorepublikovou kavárnu a v neposlední řadě také samozřejmě reprezentační prostory představitelů města. Dominantou celé stavby je vyhlídková věž, která stojí v jedné ose se starou radnicí i meziválečným kostelem na Horním náměstí. V interiéru pak byly využity předměty lokální produkce, ať už se jedná o sklářské výrobky nebo například plastiky. V posledních letech prošla budova rozsáhlou rekonstrukcí, která ji navrátila její původní charakter.

KOSTEL POVÝŠENÍ SV. KŘÍŽE

Na počátku 20. století byl v Jablonci nad Nisou pro starokatolickou církev vybudován kostel, který představuje jednu z našich nejvýznamnějších secesních památek. Základem stavby je florální linie, která prostupuje celou stavbou, od architektury po jednotlivé detaily. Jednalo se o jednu z prvních realizací významného architekta Josefa Zascheho, spolužáka Adolfa Loose, který se později podílel například na stavbě paláce Adria v Praze.

RESTAURACE ZLATÝ LEV

Společný oběd nás čeká v historické restauraci v centru města. V ceně zájezdu je polévka, hlavní chod (výběr ze tří variant) a nápoj.

Cena zájezdu 1980,- Kč (zahrnuje dopravu, odborný výklad, společný oběd, vstupy do jednotlivých objektů a materiály).

Cena zájezdu je 1980,- Kč (cena zahrnuje dopravu, průvodce ve všech objektech, vstupné a oběd)

Storno poplatek:
Při zrušení zájezdu 6 týdnů předem je poplatek 30% z ceny zájezdu (do 8.4.2023 / 594,-Kč)
Při zrušení zájezdu 2 týdny předem je poplatek 70% z ceny zájezdu (do 6.5.2023 / 1386,- Kč)
Při zrušení zájezdu méně než 2 týdny předem je poplatek 100% z ceny zájezdu

Objednávejte formulářem níže, na pokladně WINTERNITZOVY VILY nebo na matej.sladky@gmail.com

Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.