Back to All Events

RETROVÝLET DO SEMLEROVY REZIDENCE

VYPRAVTE SE S NÁMI DO SEMLEROVY REZIDENCE, BĚŽNĚ NEPŘÍSTUPNÝCH LOOSOVýCH INTERIÉRů a funkcionalistické Freundovy vily.

Toužili jste se podívat tam, kam se jiní nedostanou? Rádi vám to zařídíme! Na jaře zamíříme do  jednoho z nejkrásnějších Loosových interiérů - Semlerovy rezidence, který byl v posledních několika letech pečlivě obnoven. Budete mít jedinečnou možnost srovnat opravenou rezidenci s byty, které na rekonstrukci čekají, a jsou stále v intaktním stavu. Neméně zajímavá je i funkcionalistická Freundova vila od plzeňského architekta Leo Meisela.


ČASOVÝ HARMONOGRAM

8:00 odjezd z Prahy
10:00 návštěva Semlerovy rezidence
11:00 návštěva Freundovy vily
12:00 návštěva bytů na Klatovské 19 a Plachého 6
13:00-15:00 oběd
15:15-16:30 návštěva kulturního prostoru
16:30 odjezd do Prahy
18:00 předpokládaný návrat do Prahy

Změna programu či časového harmonogramu vyhrazena.

Rezervace zájezdu na matej.sladky@gmail.com

SEMLEROVA REZIDENCE – Klatovská 110

Po důkladné rekonstrukci se nově otevřel jediný plzeňský interiér s dochovaným raumplanem. Adolf Loos navrhl tento byt ve spolupráci s vynikajícím spolupracovníkem Heinrichem Kulkou, který podle všeho stál za detailním zpracováním Loosovy koncepce. Do již existujícího domu byla vložena konstrukce třípodlažní vily, navržené na míru významnému plzeňskému průmyslníkovi Oskaru Semlerovi a jeho rodině. Ve společenské části domu je dominantou velká obytná hala, jejíž výška zaujímá 2 podlaží. V rámci prohlídky je možné nahlédnout do zimní zahrady, soukromých prostor rodiny i obnovených provozních prostor.

BĚŽNĚ NEPŘÍSTUPNÉ BYTY – Klatovská 19 a Plachého 6

Běžně nepřístupné byty navržené Adolfem Loosem, kde budete mít unikátní možnost vidět celý prostor v intaktním stavu ještě před plánovanou rekonstrukcí. V bytě na Klatovské 19 se můžete těšit na dochované podlahy, obklady, ale i vychytané vestavěné nábytky. Trojice místností v bytě je orientována na středovou osu, procházející celým prostorem, v jejímž čele dominuje cihlový krb. Interiér na Plachého 6 je dochovaný bohužel pouze fragmentárně. Ve velmi dobrém stavu se nicméně dochoval prostor ložnice s původní barevností i vestavěným nábytkem.

FUNKCIONALISTICKÁ FREUNDOVA VILA

Běžně nepřístupná funkcionalistická vila z roku 1932 v současné době prochází rekonstrukcí díky novým osvíceným majitelům. Dvoupodlažní dům byl postaven pro plzeňského zubního lékaře Jiřího Freunda. Architektem vily byl významný plzeňský architekt židovského původu Leo Meisel, který byl představitelem emocionálního funkcionalismu. Kromě plochých střech či pásového okna je možné si všimnout také několika nautických prvků. V přízemí, které je členěno do více výškových úrovní, se nachází hlavní obytný prostor, který je obrácen do zahrady. Dochovala se zde původní parketová podlaha, dřevěné obložení stěn, ale i řemeslné detaily. Zbylá část přízemí sloužila pro prostor vstupu a také pro zázemí v podobě kuchyně, spíže a pokoje pro služebnou. V prvním patře se nacházely ložnice rodiny s koupelnou a terasou.

Cena zájezdu 2350,- Kč (zahrnuje dopravu, odborný výklad, vstupy do jednotlivých objektů a materiály).

Storno poplatek:
Při zrušení zájezdu 6 týdnů předem je poplatek 30% z ceny zájezdu (do 11.3.2023 / 705,-Kč)
Při zrušení zájezdu 2 týdny předem je poplatek 70% z ceny zájezdu (do 8.4.2023 / 1645,- Kč)
Při zrušení zájezdu méně než 2 týdny předem je poplatek 100% z ceny zájezdu

Objednávejte formulářem níže, na pokladně WINTERNITZOVY VILY nebo na matej.sladky@gmail.com