Back to All Events

Anna Paulová a Lukáš Sommer – Večer slavných melodií

Winternitzova vila uvádí další ze série komorních koncertů. Večer slavných melodií v podání Anny Paulové na klarinet a Lukáše Sommera na kytaru. Po skončení koncertu je možné zakoupit skleničku vína, projít si celou vilu včetně několika teras s výhledem na Prahu a v duchu prvorepublikových salonů zůstat ve společnosti umělců a hovořit s nimi, třeba o hudbě…

Program večera:

Johann Sebastian Bach: Air (Suita č. 3)
Georg Friedrich Händel: Alla Hornpipe (Vodní hudba)
Bedřich Smetana: Nevinnost (Bagately a Impromptus)
Pyotr Ilyich Tchaikovsky: Love Theme (from Romeo and Juliet)
Gabriel Fauré: Pavane
Astor Piazzolla: Ave Maria
Astor Piazzolla: Histoire Du Tango, Café 1930
Astor Piazzolla: Libertango
Maurice Ravel: Pavane de la Belle au bois dormant
Celso Machado: Musique Populaires Brésilliennes
Enrique Granados: Danza espaňola
Štěpán Rak: Čtyři kusy pro klarinet a kytaru
Marie Sommerová: Poslední tanec pro klarinet a kytaru
Lukáš Sommer: Májová suita pro klarinet a kytaru
Ennio Morricone: Suite Morricone‘s Movies (arr. Michele Mangani)

Anna Paulová patří k nejvýraznějším českým klarinetistům mladé generace. V roce 2015 se stala laureátkou Mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro, kde získala 2. cenu a další zvláštní ocenění – cenu Nadace Bohuslava Martinů, cenu Nadace Gideona Kleina ad. Již předtím získala ocenění v mnoha významných českých i mezinárodních klarinetových soutěžích (Marco Fiorindo v Turíně, Giacomo Mensi v Brenu- Itálie, v Kršku – Slovinsko, v Markneukirchenu- Německo, ve Wroclawi –Polsko, v Oldenburgu- Německo, Possehl-Musikpreis, Yamaha Stipendium aj.). V roce 2016 se stala absolutní vítězkou soutěže Nadace Bohuslava Martinů. V roce 2019 postoupila do semifinále prestižní Mezinárodní hudební soutěže ARD v Mnichově. Je držitelkou ceny Nadačního fondu Viktora Kalabise a Zuzany Růžičkové pro nejlepšího studenta HAMU v Praze roku 2020. Získala speciální cenu Golden Medal na soutěžích Vienna International Music Competition (2019) a Manhattan International Music Competition (2022) a v listopadu 2022 vystoupila na festivalu Salon de Virtuosi v Bohemian National Hall v New Yorku.

V patnácti letech debutovala s PKF- Prague Philharmonia a dirigentem Leošem Svárovským. Později vystoupila jako sólistka s dalšími předními českými i zahraničními orchestry, například se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu, Komorní filharmonií Pardubice, Filharmonií Bohuslava Martinů Zlín, Münchener Kammerorchester, Orquestra Cascais e Oeiras Portugal, Orchestra Sinfonica Siciliana aj. V roce 2014 vystoupila jako sólistka s Českou filharmonií pod taktovkou Jiřího Bělohlávka. Vedle své sólistické dráhy se věnuje komorní hře a spolupracuje s řadou vynikajících instrumentalistů, jako např. Charles Neidich, Ivo Kahánek, Martin Kasík, Václav Hudeček, Tomáš Jamník, Lubomír Brabec a dalšími předními umělci. 

Zaměřuje se na skladby českých skladatelů 20. a 21. století (Bohuslav Martinů, Karel Husa, Viktor Kalabis, Josef Páleníček, Miloslav Ištvan, Jiří Teml, Zdeněk Šesták ad.) a spolupracuje také se skladateli mladé generace. Zabývá se rovněž interpretací Mozartova klarinetového koncertu v originální verzi na basetový klarinet. 

 

Lukáš Sommer je přední osobnost mladé skladatelské generace. Jeho tvůrčí záběr zahrnuje jak hudbu klasickou, tak častou aranžérskou činnost a v neposlední řadě je autorem unikátního kytarového recitálu. Jako kytarista pravidelně koncertuje u České republice i v zahraničí. Od roku 1998 studoval na Konzervatoři České Budějovice kytaru ve třídě prof. Vilmy Manové a kompozici ve třídě prof. Jiřího Churáčka. V roce 2003 studoval jeden rok ve třídě prof. Věroslava Neumanna na Pražské konzervatoři. V roce 2009 zakončil studium skladby na Akademii múzických umění v kompoziční třídě prof. Ivana Kurze.

Je autorem hudby orchestrální, komorní, vokální a instruktivní. Sommer je též vyhledávaným aranžérem populární a filmové hudby, pracuje pro české i světové prestižní agentury. V roce 2011 napsal na objednávku festivalu Pražské Jaro flétnový koncert Dopis otci, stal se tak nejmladším osloveným autorem festivalové historie.