Back to All Events

Benefiční koncert pro gymnázium Přírodní škola

Koncert Silvie a Štěpána Ježkových spojený s aukcí výtvarných děl. To vše v komorní atmosféře salonu rodiny Winternitzů na Smíchově, jejíž majitelé školu dobře znají a rozhodli se ji takto podpořit.

V průběhu koncertu zazní skladby Maurice Ravela, Ernsta Blocha a dalších. Večerem provedou Martha Issová a Daniela Voráčková. Nebude chybět ani vystoupení těch, kterým akce nejvíc patří. Studenti Přírodní školy zazpívají písně z terezínského ghetta.

V průběhu večera můžete v aukci vydražit umělecká díla malířů Václava Matějíčka, Vladimíra Preclíka, Zdeny Fibichové či fotografů Salima Issy, Štěpána Hona a dalších.

Štěpán Ježek je profesorem houslí a komorní hry na hudebním gymnáziu a na Akademii múzických umění v Praze. Vede mistrovské kurzy v ČR a v zahraničí a je zván do porot v houslových a komorních soutěžích. V roce 1998 založil Bennewitzovo kvarteto. S tímto souborem zvítězil v několika významných kvartetních kláních (mj. v Ósace Chamber Music Competition and Festa 2005, Premio Paolo Borciani 2008). Koncertuje v Evropě, Americe a Asii (Konzerthaus Berlin, Elbphilharmonie, Musikverein, Concertgebouw, Wigmore Hall, Frick Collection, Seoul Arts Center a mnoho dalších). Nahrál několik CD pro společnosti Supraphon, Haensler Classic Coviello Classic a SWR. Česká televize zaznamenala různá kvartetní vystoupení a o souboru natočila krátký dokument.

Již během studií na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění se Silvie Ježková intenzivně věnovala komorní hudbě. Zúčastnila se řady mezinárodních mistrovských kurzů (Ivan Klánský, Amadeus Quartet, Hagen Quartet, LaSalle Quartet, György Kurtág). Je zvána jako klavírní partnerka na Českou francouzskou akademii v Telči, Mezinárodní flétnové kurzy na Ostravské univerzitě a vystupuje s mnoha významnými umělci a pedagogy z České republiky i zahraničí. (Jan Talich, Barthold Kuijken, Philippe Bernold, Catherine Cantin, Claude Lefévbre, Clara Nováková, Stéphane Réty). Silvie vystupuje jako stabilní komorní partnerka flétnisty Jana Ostrého a houslisty Romana Patočky. Koncertovala s Andrásem Adorjánem, Vicensem Pratsem, André Cazaletem a Jeanem-Louisem Capezzalim. Vystupovala na festivalu Pražské jaro, v rámci cyklu Avro Klassiek v Concertgebouw Amsterdam a na festivalu Lange Nacht der Musik ve Vídni. Natočila nahrávky pro společnosti ÖRF, Radio 4 Netherlands a pro Český rozhlas. Silvie působí na katedře klavírního doprovodu na Akademii múzických umění v Praze a na Pražské konzervatoři.


Kdo za projektem stojí? Jsme rodiče a přátelé, kteří chtějí pomáhat.

Díky koncertu skupiny Hm…, který proběhl v květnu a spoustě štědrých lidí, se podařilo zdárně dotáhnout rekonstrukci budovy školy, která již stojí a funguje. Lidské zdroje a příběhy rodin spojených s Přírodní školou jsou ovšem neméně podstatné. Spoluvytváří neopakovatelnou atmosféru tohoto společenství. A tak jsme se rozhodli zkusit znovu štěstí a uspořádat nový koncert. Tentokrát především na podporu rodin, jejichž děti jsou důležitými články v životě školy, ale jejichž finanční možnosti nedovolují platit školné, které se stěhováním do nové budovy rapidně navýšilo. Byla by ztráta pro nás všechny, pokud by školu museli opustit.

Výtěžek bude určen do fondu školy, nejen na další nezbytné vybavení budovy. Větší část prostředků bude využita především na provoz školy.