Back to All Events

KONCERT - NAKOPALYPSIKA

  • Winternitzova vila Na Cihlářce Praha 5, Hlavní město Praha, 150 00 Czechia (map)

Winternitzova vila uvádí další ze série komorních koncertů. Čtyři violoncella, čtyři přátelé, kteří se rozhodli po patnácti letech na jeden jediný večer oživit tajné hudební uskupení. Jak zní večerní metalová poezie? Lze u violoncella zároveň hrát a křičet? Dojde také na klasiku? To vše během jedinečného večera zodpoví prvotřídní violoncellisté Václav Petr, Tomáš Jamník, Jakub Mayer a Jonáš Hájek. Přijďte se nechat okouzlit výjimečným projektem, který se jen tak nebude opakovat do nádherných prostor Winternitzovy vily od Adolfa Loose. Po skončení koncertu je možné si se skleničkou vína projít celou vilu včetně několika teras s výhledem na Prahu. Pak v duchu prvorepublikových salonů zakončit večer ve společnosti umělců a hovořit s nimi, třeba o violoncellech…

„Bylo to okamžitý nápad po jednom koncertu ve Winternitzově vile. Svěřil jsem se Tomášovi, že miluji zvuk jeho nástroje a violoncella obecně. Že bych mohl poslouchat jen jeho. On se na chvíli zamyslel a pak mu bleskl hlavou nápad. „Pojďme oživit jeden náš starý projekt Nakopalypsika. Čtyři violoncella, jeden večer a exkluzivně jen tady u vás ve Winternitzově vile.“ Hned jsem souhlasil a bylo mi jasné, že to bude nádhera“. Říká majitel Winternitzovy vily David Cysař

Václav Petr se řadí mezi nejvýznamnější české violoncellisty své generace. Je semifinalistou mezi-národní violoncellové soutěže Grand Prix Emanuel Feuermann a vítězem 70. ročníku prestižní soutěže Pražské jaro. Od roku 2009 je členem Klavírního kvarteta Josefa Suka, se kterým získal první cenu v soutěži komorních souborů v italském Val Tidone, stejně tak v soutěži komorních souborů Salieri - Zinetti a v jedné z nejprestižnějších soutěží pro komorní soubory s klavírem “Premio Trio di Trieste”. V říjnu roku 2013 vyhrál Václav Petr konkurz na post koncertního mistra violoncell v České filharmonii. Ve svých 24 letech se tak stal jedním z nejmladších koncertních mistrů v historii České filharmonie. Václav Petr hraje na mistrovský nástroj z dílny Giovanni Battisty Guadagniniho, model “Teschen-macher”, z roku 1757, který je zapůjčen ze soukromé sbírky.

Tomáš Jamník je jedním z nejvýraznějších violoncellistů české hudební scény. Uznávaný interpret klasické i soudobé hudby je znám i jako iniciátor hudebních projektů. V jeho hře je obzvlášť oceňována důkladná znalost přednášené skladby, práce s detaily a vřelá hudební komunikace s publikem. V roce 2006 zvítězil na mezinárodní soutěži Pražské Jaro, kde obdržel řadu dalších zvláštních cen, stal se též finalistou a držitelem zvláštní ceny na soutěži Pierre Fournier Award 2011 v Londýně. Svá studia završil jako stipendista v renomované Karajanově akademii Berlínské filharmonie. Od podzimu 2024 je profesorem Janáčkovy akademie múzických umění v Brně. Tomáš hraje na nástroj Lorenzo Storioni z roku 1784, laskavě zapůjčený ze soukromé sbírky pana Aleše Voverky.

Jakub Mayer je zástupcem koncertního mistra skupiny violoncell Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Vedle své hudební kariéry se s nadšením věnuje tvorbě hudebních videí Czellor Films, ve kterých se objevil např. dirigent Jakub Hrůša, soubory České noneto, Pavel Haas Quartet, Epoque Quartet a Škampovo kvarteto.

Jonáš Hájek je český básník a hudebník. Vystudoval hudební gymnázium a hudební vědu na FF UK. Hraje na violoncello. V roce 2007 získal za svou sbírku Suť Cenu Jiřího Ortena. Muzikologické práci se věnuje v nakladatelství Bärenreiter, kde připravil mj. novou edici symfonie Asrael od Josefa Suka. Působí také jako literární překladatel (z němčiny a polštiny) a moderátor a píše pro literární časopisy Souvislosti či Host.

Earlier Event: May 29
KONCERT - NAKOPALYPSIKA